Doordat patiënten extra fit de operatie ingaan, herstellen ze sneller en hebben ze daarnaast minder kans op complicaties na de ingreep. Uit meerdere pilots in Nederland (Radboudumc, MaximaMC en JBZ) is bijvoorbeeld aangetoond dat de kans op complicaties na een operatie twee keer zo klein is, wanneer patiënten met darmkanker hebben meegedaan aan een Fit4Surgery-programma. Daarnaast lagen patiënten twee dagen korter in het ziekenhuis.
De medisch specialist die de operatie uitvoert verwijst voor prehabilitatie door naar een gespecialiseerde oefen- of fysiotherapeut. In de korte tijd die er soms is tussen het moment van de diagnose en de operatie kan de conditie en vitaliteit flink verbeteren.
Hoe wordt prehabilitatie betaald?
Prehabilitatie wordt nog niet standaard vergoed door de zorgverzekeraars. In bepaalde ziekenhuizen, waar prehabilitatie onderdeel is geworden van de standaardzorg, is een alternatieve financiering geregeld, bijvoorbeeld uit innovatie-subsidies of het ziekenhuis betaalt dit zelf. Soms kan de aanvullende verzekering helpen om een deel van het programma te betalen of moet je het zelf betalen. Vraag dit na bij je behandeld specialist of je zorgverzekeraar.
Voor meer informatie over het fit4surgery traject:
Fit4surgery.nl | Informatie voor patiënten – Fit4Surgery
Chronisch Zorgnet | Wat is het? - Chronisch ZorgNet - Chronisch ZorgNet
Heb jij vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe FysioChallenge jou kan helpen bij jouw herstel en het bevorderen van jouw algehele gezondheid.