Nieuws
RSI of KANS is een verzamelnaam voor Klachten aan Arm, nek en schouder.

Geplaatst op 23-08-2018

Ik denk dat ik RSI heb, wat moet ik nu doen?


RSI oftewel Repetitive strain injury, werd in het verleden vaak genoemd wanneer iemand pijnklachten had in de arm. Deze kunnen bestaan uit pols, elleboog, schouder of nekklachten of een combinatie van deze. RSI is eigenlijk een soort verzamelnaam voor klachten welke ontstaan vanuit overbelasting van de arm, vaak door bijvoorbeeld pc-werkzaamheden. Tegenwoordig wordt dit steeds vaker KANS(Klachten aan arm, nek en schouder) genoemd.
KANS of RSI kunnen zeer uitgebreid van aard en langdurig aanwezig zijn. De pijnklachten zijn vaak heel uiteenlopend en verergeren meestal bij (langere) belasting.

Hoe ontstaan overbelastingsklachten


Hoe kan het nu zo zijn dat werkzaamheden die iemand al jaren zonder problemen uitvoert, nu opeens pijnklachten geven zonder dat het werk veranderd is? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer ze de oorzaak van de klachten uitgelegd krijgen.  Dit komt echter omdat deze klachten vaak een complexer en uitgebreidere oorsprong hebben, dan enkel de spier of het gewricht waar de pijnklachten zitten.
Veel factoren hebben invloed op het ontstaan of juist in stand houden van bv. Peesklachten. Voorbeelden zijn het niet kunnen verminderen van werkbelasting, problemen met een verminderde beweeglijkheid van de nek of arm. Maar ook de (werk)houding is bij deze klacht regelmatig een (mede)veroorzaker of zelfs verhoogde stress in bijvoorbeeld de thuissituatie.

Hoe herstel ik van RSI of KANS?


Het is te simpel om te denken dat klachten als gevolg van overbelasting met rust altijd over zullen gaan. Dit kan soms best het geval zijn, maar wanneer je langdurig met klachten loopt, is de kans erg groot dat de oorsprong dus complexer en verder gelegen is dan lokaal op de pijnlijke plek. In dat geval zul je moeten zorgen dat de functie van de gehele arm en nek weer zo optimaal mogelijk wordt. Alleen rust of behandeling van de lokale plaats geeft dan onvoldoende effect, de oorzaak die ergens anders gelegen is, blijft de klacht dus telkens weer opladen. In deze gevallen is het verstandig om een fysio- of manueeltherapeut te bezoeken.

Waar kan ik voor arm en nekklachten terecht in de regio Boxmeer?


Er zijn verschillende praktijken in regio Boxmeer waar je terecht kunt voor deze klachten. Bij FysioChallenge in Sambeek kijken we altijd verder dan alleen de locatie van de klacht.  Wij zoeken uitgebreid in de gehele keten van hand, elleboog, schouder en nek naar factoren welke een rol kunnen spelen bij het in stand houden of veroorzaken van de klacht. Ook zijn wij in staat om een werkplekanalyse te doen. Dit doen wij zowel op locatie als binnen de praktijk aan de hand van beeldmateriaal wat u bijvoorbeeld door een collega hebt laten maken.

Benieuwd of we ook iets voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op via de telefoon 0485-769059 of ons contactformulier.

Contactformulier

Naar het overzicht