Vochtophoping, zwelling in het lichaam
vocht in de lymfe, enkel, knie, benen, armen e.d.

De oedeemfysiotherpaut van FysioChallenge behandelt patiënten uit de gemeenten Land van Cuijk, Boxmeer en Bergen, die last hebben van oedeem | lymfoedeem, een abnormale vochtophoping in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij borstkanker, andere vormen van kanker, bloedvatproblemen (veneus oedeem) of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, okselkliertoilet na een borst besparende operatie, een ander type operatie of een ongeval (traumatisch oedeem). De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, taping en manuele lymfedrainage.

 

Lymfoedeem: vochtophoping na een chemotherapie, bestraling, oncologische behandeling of door verstoring van het lymfesysteem na een operatie

De oedeemtherapeut kan verlichting geven aan patiënten die gedurende en na de behandeling  van borstkanker, kanker of na verwijdering van bijvoorbeeld een melanoom last hebben van een verstoring in de afvoer van vocht in de lymf of lymfeklier. De lymfevaten en/of knopen zijn beschadigd of verwijderd. Armoedeem komt bijvoorbeeld voor na een okselkliertoilet bij een borst besparende operatie, oedeem na het verwijderen van een melanoom. De vochtafvoer wordt bemoeilijkt foor de beschadiging van het lymfesysteem.

Lymfoedeem ontstaat ook na letsel waarbij grote schaafwonden voorkomen en als reactie van het lichaam bij een ontsteking. Na gewrichtsoperaties (operaties aan de voet, knie, elleboog, enkel, schouder etc), kan de patiënt ook geconfronteerd worden met vocht in het gewricht en klachten als een dikke enkel, dikke knie. Kortom vocht ophoping in het behandelde gewricht.

Onderdeel van behandeling van lymfoedeem kan zijn:
Manuele lymfedrainage: een massagetechniek die het lichaam stimuleert het vocht af te voeren.
Oefentherapie: oefeningen gericht op mobiliteit, kracht, stimuleren van onbeschadigde lymfevaten en conditietraining.

De oedeemfysiotherpeut van FysioChallenge adviseert u graag over de mogelijkheden en behandelingen.


Veneus oedeem: vochtophoping, dikke benen bij trombose, spataderen of na spataderoperatie of operatie van bloedvaten

Onderdeel van behandeling van veneus oedeem kan zijn:
Compressietherapie | Bandageren, om de afname van de vocht ophoping te stimuleren kunnen bandages, ook wel zwachtelen genoemd, gebruikt worden en soms is het nodig een therapeutische elastische kous te dragen.

De oedeemfysiotherpeut van FysioChallenge adviseert u graag over de mogelijkheden en behandelingen.


Traumatisch oedeem: acuut vocht vasthouden, acute vochtophoping na een ongeval of ongeluk

Onderdeel van behandeling van traumatisch oedeem kan zijn:
lymfetaping, een tapetechniek, waarbij de circulatie in de huid en de lymfeafvoer kan worden verbeterd. Deze manier van intapen wordt tevens toegepast ter mobilisering van de huid en littekens.

De oedeemfysiotherpeut van FysioChallenge adviseert u graag over de mogelijkheden en behandelingen.


Lipoedeem: therapie, oedeemtherapie bij lipoedeem (een chronische onevenwichtige opstapeling van vetcellen) 

De oedeemfysiotherpeut van FysioChallenge adviseert u graag over de mogelijkheden en behandelingen.

contactformulier