Nieuws
Oedeemtherapie bij de fysiotherapeut in Sambeek, nabij Boxmeer en Bergen

Geplaatst op 12-06-2018

Oedeemtherapie

U kent wellicht iemand in uw naaste omgeving met vocht in de benen. Onder normale omstandigheden is er een balans in de vochthuishouding van het lichaam. Dit betekent dat er een goede verdeling van vocht is over het gehele lichaam.


Sommige mensen hebben geen juiste balans in de vochthuishouding. Dit uit zich vaak in een verdikt deel van het lichaam bijvoorbeeld een arm of een been en noemt men oedeem. Er zijn verschillende soorten oedeem met verschillende oorzaken.

De oedeemtherapeut geeft u voorlichting en instructies over huidzorg.

Oedeem door een defect aan het lymfestelstel, veroorzaakt een groter risico voor infecties. Dit is mogelijk door de verminderde afweer van het lymfestelsel. Kleine wondjes of afwijkingen van de huid die normaal geen gevolgen lijken te hebben, leiden bij lymfoedeem tot een verhoogde kans op infectie. Bij alle activiteiten moet u hierbij rekening houden. Draag geen knellende of snoerende kleding en sieraden die de lymfeafvoer kunnen verstoren. Voorkom overgewicht en overbelasting in het algemeen, zeker met betrekking tot het aangedane lichaamsdeel.

"De juiste behandeling zorgt voor een verbeterde afvoer van weefselvocht en vermindert de druk in het oedeemgebied"

 

Massage (Manuele lymfdrainage) kan een gunstig effect hebben bij oedeem

Manuele lymfdrainage is een massagevorm waarbij het lymfestelsel wordt gestimuleerd. Het is een zachte massagetechniek met een draaiende en pulserende beweging op de huid. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Het overtollige vocht wordt hierdoor naar een plaats geleid waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met speciale handgrepen wordt verhard weefsel soepeler gemaakt.


Om zo snel mogelijk een afname in omvang van het aangedane lichaamsdeel te bewerkstelligen zal er gebandageerd worden. Dit wordt meestal gedaan door een zwachtel aan te brengen. Als het overschot aan vocht weg is zal er een therapeutisch elastische kous aangemeten worden om te voorkomen dat er weer vocht optreedt.

Medical Taping wordt gebruikt voor Lymfetaping

Lymfetaping is een onderdeel van het Medical Taping Concept (MTC). Hierbij wordt de huid iets "opgetild", waardoor de druk op de oppervlakkig gelegen lymfevaatjes afneemt en zal de onderhuidse circulatie verbeteren. Op deze manier wordt de afvoer van het lymfevocht verbeterd. Daarnaast heeft de tape een positieve invloed op het littekenweefsel.

Oefentherapie bij oedeem (vocht)

Door te oefenen en de spieren aan te spannen ontstaat er een pompende werking van de spier waardoor het vocht richting het hart wordt afgevoerd. De spierkracht kan afgenomen zijn en eventuele bewegingsbeperkingen kunnen door middel van oefeningen verminderd worden waardoor het bewegen weer makkelijker gaat. Door ademhalingsoefeningen wisselt de druk in de borst en buikholte waardoor de oedeemafvoer kan worden beïnvloedt.

De oedeemtherapeut werkt net als een algemeen fysiotherapeut vanuit een model waarin naar verschillende aspecten van het probleem wordt gekeken. Om het probleem van de patiënt in kaart te brengen wordt er eerst een onderzoek uitgevoerd. Er wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld aan de hand van doelstellingen en de hulpvraag van de patiënt. De behandeling vindt plaats in de praktijk.
Oedeemtherapie FysioChallenge Sambeek Naast de opleiding tot algemeen fysiotherapeut heeft Maartje Wouters de specialisatie tot oedeemtherapeut gevolgd.

Vergoeding voor Lymfoedeem behandelingen

De behandelingen voor lymfoedeem worden vergoedt vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden niet vergoedt tenzij u aanvullend verzekerd bent. Hoeveel u uit de aanvullende verzekering vergoedt krijgt, staat in uw zorgverzekeringspolis.

Naar het overzicht